Archiv ruského prezidenta skrývá kus české historie. Dokumenty jsou ale nepřístupné

Robert Břešťan

Hlídacípes.org

Už dvacet let existuje společná Česko-ruská komise historiků a archivářů. Funguje však dosti jednostranně: tuzemské archivy jsou otevřeny, ochota otevírat ty ruské, je naopak velmi nízká. Kvůli novému Česko-ruskému fóru, kde půjde mimo jiné právě o přístup k dokumentům, se nyní mezi historiky rozhořely spory.

Přístup do některých ruských archivů je zcela uzavřen, jinde jsou k dispozici jen fragmenty svazků, pořízení fotokopie je výrazně zpoplatněno, vyzvednutí je možné pouze osobně.

I proto se z možnosti otevření ruských archivů pro české badatele stalo – pro Česko – hlavní téma nadcházejícího Česko-ruského diskusního fóra.

S požehnáním Putina

„Je to dlouho otevřené téma, snažíme se o přístup do archivů už od 90. let a úplně mnoho konkrétního se nepovedlo, Teď jsme středně optimističtí. Ruské straně předáme od našich historiků konkrétní seznamy dokumentů,“ říká Petr Pirunčík ze zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky.

Šéf zahraničního odboru Rudolf Jindrák věří, že ruská vstřícnost bude, či již je, zajištěna shora: „Vladimir Putin vydal příkaz, aby se nám archivy otevřely, jinak by s tím tématem vůbec nesouhlasili,“ říká.

ANALÝZA: Tajná zpráva odhaluje, jak Čína rozkládá australskou společnost a nasazuje špióny

sinfin.digital