Archiv vydal tajemství rodiny Anny Frankové. Před nacisty chtěli utéct do USA

ČTK

lup

Rodina židovské dívky Anny Frankové, která si během skrývání před nacisty v Amsterodamu vedla slavný deník, se před válkou a po jejím vypuknutí pokoušela vystěhovat do Spojených států a na Kubu. Amsterodamské muzeum Dům Anny Frankové společně s americkým památníkem holokaustu informovaly o dokumentech, které ukazují, že se otec rodiny Otto dvakrát neúspěšně snažil získat americká víza a že usiloval i o víza na Kubu, napsala agentura AP.

"Jsem nucen věnovat se emigraci a jedinou zemí, kam bychom mohli jít, jsou Spojené státy," napsal v roce 1941 Frank svému příteli v USA Nathanu Strausovi. Rodina původně žila v Německu, po nástupu Adolfa Hitlera k moci se přestěhovala do Nizozemska.

O vystěhování do USA se očividně začal zajímat přinejmenším v roce 1938, kdy nacistické Německo k sobě připojilo Rakousko a československé pohraničí. Strausovi totiž sdělil, že v roce 1938 podal žádost na americkém konzulátu v Rotterdamu, kde byly ale všechny dokumenty v květnu 1940 zničeny během nacistického náletu.

sinfin.digital