Austrálie se opět strachuje o Bariérový útes. Ekosystém podléhá už i nenažraným hvězdicím

of

Velký bariérový útes se zmenšuje, unikátní ekosystém u Austrálie už se rozkládá na prvočinitele. Australská vláda proto vyhlásila, že do jeho záchrany investuje v následujících letech celkem přes miliardu korun. Informuje o tom agentura Reuters s tím, že záchranu korálových útesů u protinožců považují za otázku národní bezpečnosti.

Velký bariérový útes se rozkládá na ploše téměř 350 tisíc kilometrů čtverečních. Od roku 1981 tento ojedinělý ekosystém patří do světového dědictví UNESCO. Přesto ekologické organizace dlouhodobě upozorňují na fakt, že kvůli znečištění životního prostředí zvolna zaniká. Minulý rok UNESCO vydalo zprávu, ve kterém útes zařadilo na seznam ohrožených lokalit.

Současně s alarmující zprávou začala australská vláda podnikat první přípravné kroky k akci na záchranu mořského ekosystému. Za zmínku stojí, že konzervativní administrativu k tomu nepřiměly ekologické, ale ekonomické argumenty. Ministr pro energetiku Josh Frydenberg v nedělním televizním vystoupení uvedl, že pokud by došlo k zániku útesů, znamenalo by to neodčinitelnou ránu pro turistický ruch.

Trumpova zeď prý ohrozí životní prostředí. Doplatit by na ni mohli jaguáři i orli

sinfin.digital