Během ramadánu za mě ochutnávají kolegové, říká pro INFO.CZ muslimský kuchař Mohammed

Magdaléna Rejžková

Je 21:08, slunce na jihu Francie zrovna zapadlo a kuchař Mohammed, který pochází z Alžírska a od roku 2003 žije ve Francii, finišuje přípravy na večeři se svou ženou. Má za sebou první – podle jeho slov nejtěžší – týden ramadánu. Půst letos připadl na dobu, kdy je na náročné stáži u jednoho z nejznámějších francouzských kuchařů Érica Trochona v Paříži, a tak si vzal alespoň na pár dní dovolenou a odjel si odpočinout domů do Marseille.

V médiích se v těchto týdnech probírala slova dánské ministryně o tom, že by muslimové neměli během ramadánu chodit do práce, sám sis vzal volno, souhlasíš s ní?

Tady ve Francii si hodně lidí plánuje dovolenou právě na ramadán. Buď proto, že je půst fyzicky náročný a chtějí mít zkrátka volnější režim - tak jako já - anebo třeba chtějí jet za svou rodinou do Maghrebu. Na druhou stranu znám i lidi, co by si nikdy dovolenou během ramadánu nevzali, protože by si ji neužili v klasickém slova smyslu. Je to individuální, myslím, že by to neměl nikdo nakazovat.

Dávají zaměstnavatelé ve Francii lidem držícím ramadán nějaké úlevy?

Myslím, že ne a nikdo to po nich nechce, ani chtít nemůže. Francie je laický stát. Nikdo nedělá rozdíly, všichni dělají, že vše probíhá jako běžně.

Dryjáčnická agitka, nebo dojemná podívaná? Ramadánová reklama hýbe muslimským světem

sinfin.digital