Bohatí mladíci znásilnili dívku. Soud jednoho osvobodil, protože si to prý neužil

Info.cz

ekb

Mexikem otřásá kontroverzní rozhodnutí soudu, který osvobodil jednoho ze čtyř pachatelů sexuálního útoku na 17letou studentku. Podle verdiktu se ho totiž jednadvacetiletý Diego Cruz z prominentní mexické rodinydopustil „bez sexuálního záměru“. Lidskoprávní organizace zuří, píše list The Guardian.

Čtyři mladíci z bohatých rodin v mexickém státě Veracruz, kteří jsou na sociálních sítích známí pod přezdívkou Los Porkys, byli obviněni ze sexuálního útoku na jejich spolužačku z elitní soukromé školy. Prominentní mladíci ji unesli, když 1. ledna 2015 odcházela z novoročního večírku. Pak přišlo sexuální řádění, ze kterého se dívka vzpamatovává dodnes.

Soudce sice konstatoval, že Cruz dívce sahal na prsa a znásilnil ji prsty, jednal tak prý ale „bez sexuálního záměru“, a proto není vinen. Soudce také v rozhodnutí uvedl, že dívka „nebyla bezmocná“. Mladíci ji přitom násilím unesli autem. Třem dalším útočníkům soudce obvinění nestáhl.

Případ Cruze, který uprchl do Španělska a následně byl vydán zpět do Mexika, vyvolal pobouření mezi ochránci lidských práv.

„Sexuálně se jí dotýkal, ale proto, že si to neužil, se nejedná o sexuální zneužívání?“ pozastavuje se nad rozhodnutím soudu aktivistka v oblasti genderových práv Estefanía Vela Barbaová, která upozorňuje, že záměrem útočníků bylo dívku přinejmenším ponížit.

sinfin.digital