„Bude to velká věc.“ Apple koupil další start-up a naznačil, jakou horkou novinku pro uživatele chystá

vkr

Nedávná akvizice malé firmy Akonia Holographics obrem Apple naznačuje, čeho se od populárního výrobce s logem nakousnutého jablka můžeme dočkat příště. Akonia se totiž zabývá vývojem čoček pro augumentovanou realitu (AR) a odborníci proto předpokládají, že se Apple touto investicí posouvá blíže k produkci vlastních AR brýlí, které uživateli umožní prolínání reálného světa s virtuálními prvky.

To, že obr jako je Apple čas od času koupí malý technologický start-up, není nic nového. Firma tím však dává najevo, jakým směrem se její produkty budou ubírat. V roce 2013 napřílad Google pohltil izraelskou společnost PrimeSense, která se zabývá výrobou 3d senzorů. Podobná zařízení pak byla použita v zařízení iPhoneX pro rozpoznávání obličejů. A s Akonia Holographics to může být podobné.

Apple akvizici Akonia Holographics potvrdil, žádné další podrobnosti však neuvedl. „Naše záměry či plány s akvírovanýmy společnostmi běžně nezveřejňujeme,“ uvedla firma v tiskovém prohlášení. Zřejmá není ani cena, ani to, kdy přesně byl nákup uzavřen. Nejmenovaný zdroj agentury Reuters nicméně naznačil, že Apple mohl Akonia Holographics koupit během první poloviny letošního roku.

Šéf Applu Tim Cook již dříve uvedl, že augumentovaná realita – tedy digitální doplnění reálného světa – je podle něj „příští velká věc“. „Augumentovaná realita změní vše,“ uvedl Cook při uvedení přístroje iPhone X. „Věřím, že spotřebitelé budou milovat hry založené na AR. Podniky a firmy si zase oblíbí AR aplikace, které povedou ke zvýšení jejich produktivity,“ uvedl nástupce Steva Jobse v čele ikonické firmy.

Cook dodal, že podle něj má AR větší potenciál, než virtuální realita, protože nositele neuzavírá ve virtuálním světě. Na principu augumentované reality je založena například hra Pokémon Go nebo aplikace společnosti IKEA, která umožňuje na mobilním zařízení vidět umístění kupovaného nábytku v daném prostředí.

sinfin.digital