Být příbuzným Che Guevary nebylo nikdy snadné, říká bratr slavného revolucionáře. Jaký je jeho příběh?

ekb

Tento týden uběhlo přesně 50 let od smrti Ernesta „Che“ Guevary – snad nejkontroverznější postavy latinskoamerických dějin. Marxistický revolucionář a vůdce kubánských guerill z Argentiny je nenáviděn, ale mnohými také obdivován. Jaký slavný revolucionář byl, ve své knize popisuje jeho mladší bratr Juan Martin, který v Che Guevarovy ideály věří dodnes. Jak dlouho mu trvalo přenést se přes smrt bratra a jak snášel život s celosvětově známým jménem? Jeho příběh přinesl server The New Yorker.

Bylo 9. října 1967, když byl Che Gueavar, celým jménem Ernesto Rafael Guevara de la Serna, zastřelen seržantem bolivijské armády. S dopadením radikálního revolucionáře bolivijským úřadům pomáhala americká tajná služba CIA, která doufala, že tak zničí symbol boje proti kapitalismu. Opak se však stal pravdou. Poté, co bylo tělo vystaveno v nemocnici ve městečku Vallegrande, začaly se prý dít divné věci. Jak přísahaly místní jeptišky, mrtvé tělo Che Guevary je s otevřenýma očima sledovalo, jak chodí po pokoji.

Kdo podobným povídačkám odmítal věřit, byl jeho nejmladší bratr Juan Martin Guevara, který je označoval za „idiotické příběhy“. Ve své nedávné knize „Che, můj bratr“ přitom upozorňuje, že všechny tyto řeči „směřují k jedinému cíli: udělat z Che Guevary mýtus“. Právě to Juana Martina vedlo k tomu promluvit o životě slavného bratra, přestože se tomu celá rodina ještě donedávna vyhýbala.

Podle Juana Martina byl Che asi nejdivočejším členem rodiny. Byl pohledný, na vzhledu mu přitom nikdy nezáleželo. Od útlého věku se u něj rozvíjel silný smysl pro spravedlnost. Po absolvování lékařské fakulty, vydal se na svou slavnou motocyklovou jízdu po jižní a střední Americe, aby poznal, jak žije chudé obyvatelstvo. Juan Martin bratra velmi postrádal. „Každý dopis byl událost, kolem které se shromáždila celá rodina,“ vzpomíná.

sinfin.digital