Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Cajzl, lufťáci a náplavy. Kde se vzaly hanlivé přezdívky nejen pro Pražáky?

Cajzl, lufťáci a náplavy. Kde se vzaly hanlivé přezdívky nejen pro Pražáky?

Mimo Prahu mají obyvatelé hlavního města spoustu přezdívek. Některá jsou úsměvná a škádlivá, jiná hanlivá a uráživá. Tou asi nejznámější je výraz cajzl, který se často používá v Brně. Jak vnikl? A kde se vzali luťáci?

Výraz cajzl najdeme v němčině, jenže nesmíme pátrat ve spisovné němčině, ale v nářečích. Sudetoněmecký lexikální atlas zaznamenává slovo Zeisel, kterému odpovídá spisovné ZeisigZeisel se používalo v němčině v západočeských, jihočeských a jihomoravských oblastech, popř. i na jižním okraji slezských nářečí, zatímco v německých nářečích severních okrajů Čech a Slezska se používala podoba Zeisig.

Význam je překvapivý – označuje totiž čížka neboli drobného ptáčka zelenožluté barvy příbuzného pěnkavce (jak říká Slovník spisovného jazyka českého). A přitom i samotné slovo čížek je další moravská přezdívka pro Čechy. Důvod toho pojmenování není úplně jasný, možná jde o zpěvavý způsob mluvy, možná jde o zdrobnělinu od slova Čech nebo o podobnost se slovem Čecháček.

Český původ německého slova

Další překvapení nás ale čeká v historii německého slova Zeisig, tedy spisovného německého označení pro čížka. Dříve se zapisovalo jako zīseca to už nám napovídá, že jde o přejímku slova čížek z češtiny. Čeština tedy kdysi obohatila němčinu svým čížkem, který se po přeměně v Zeisig Zeisel obloukem zase vrátil zpátky do češtiny jako Cajzl.

Pokračování a další jazykové zajímavosti najdete na webu Reflexu

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1