Castro za zavřenými dveřmi. „Byl to mimořádně zajímavý muž se zvláštní osobností,“ popisuje Natalia Bolivarová

Info.cz

Natalia Bolivarová je jedním z lidí, kteří toto intimní svědectví mohou podat. Pro VICE News se tato 83 letá žena rozhovořila o momentech, které utvářely posledních 50 let kubánskou historii. Dnes je jednou z nejznámějších kubánských antropoložek. Jako mladá ale byla jednou z hlavních ženských postav kubánské revoluce.

Počátky

Natalia bojovala po boku Castra a Che Guevary a zůstala horlivým stoupencem revoluce skrze umění a akademické kruhy i potom, co Castro převzal moc a prohlásil zemi za komunistický stát.

„Castro a já jsme strávili tolik časů dohadováním, když jsme se dali dohromady,“ vzpomíná Natalia. „Naše skupinka byla velmi mladá a byli jsme jednotní. Byli jsme jako rodina. Mám na tu dobu krásné vzpomínky, i když jsem byla mučená apod. Bylo mi to jedno, protože to byl krásný život s těmi všemi,“ popisuje Natalia v rozhovoru pro server VICE News.

Kdo byl Fidel Castro?

„Myslím, že neexistuje adjektivum ve španělštině, angličtině ani francouzštině, které by správně vystihlo, kdo byl Fidel Castro. Nebo kdo Fidel je, protože on je historie. Je to naše kubánská historie. A nyní historie světová. Neexistují žádná slova, která mohou skutečně postihnout jeho význam ve světě,“ odpovídá Natalia.

„Byl to mimořádně zajímavý muž se zvláštní osobností,“ popisuje. „Jediné co mohu říci je, že my, staří lidé, umíráme. Takže ponaučení, které za sebou můžeme zanechat, jsou ponaučení jednoho člověka. A uvidíme, jak se věci budou mít. Co se bude dít? To já nevím, nemám křišťálovou kouli, abych vám to řekla,“ zakončuje Natalia Bolivar své vzpomínání.


sinfin.digital