Česko má za sebou téměř tropickou noc. V Mošnově naměřili 21,4 stupně

ČTK

ekb

Mimořádně teplou noc zaznamenali přístroje meteorologů v Moravskoslezském kraji. Na mnoha místech překročily teploty i 20 stupňů Celsia, v Mošnově bylo dokonce hodinu po půlnoci i ráno 21,4 stupně Celsia. ČTK to řekl pracovník ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Noční teplota překonala i dosavadní maximum platné pro 30. říjen. Tento rekord meteorologové naměřili v roce 2004 a bylo 21,1 stupně Celsia. Na rozdíl od dneška ale v odpoledních hodinách.

"Bylo enormně teplo. Podmínky pro tropickou noc ale splněny nebyly," uvede meteorolog. V případě tropické noci nesmí teplota během celé noci poklesnout pod 20 stupňů Celsia. To v Mošnově dnes splněno nebylo. Minimální noční teplota byla 19,3 stupně Celsia.

Teplo bylo i na dalších místech Moravskoslezského kraje. Stanice v Lučině naměřila 20,7 stupně, v Bohumíně Záblatí o desetinu méně. V Ropici a Jablunkově bylo v noci až 20,1 stupně Celsia.

Podle meteorologů jsou takto vysoké teploty pro noci koncem října naprosto nezvyklé. "Způsobil je příliv enormně teplého vzduchu od jihu v kombinaci se silným větrem," řekl meteorolog.

sinfin.digital