Cesta na Mars spojí rozpolcené lidstvo. Planeta bude našim druhým domovem, tvrdí vizionář

Cherchez la femme. Právě tak může začít cesta lidstva na rudou planetu. „Když jsem byl malý kluk, v sousedství žila ta nejnádhernější rusovláska, kterou vesmír kdy spatřil. Když jsem se jí ptal, odkud je, řekla mi, že přichází z Marsu,“ popisuje první okamžiky, kdy se zbláznil do rudé planety, Alexandre Cadain. Mladý vizionář od té doby stihnul vystudovat prestižní francouzské školy Ecole Normale Supérieure (ENS) a pařížskou Sorbonnu, vede společnost ANIMA — laboratoř umělé inteligence pro globální výzvy, spoluřídí na ENS seminář postdigitálního výzkumu, mentoruje týmy v rámci výzvy IBM Watson AI XPRIZE a spolupracuje s OSN. Mimo to se Cadain podílí i na navrhování prvních lidských měst na rudé planetě.

Kromě vaší rusovlasé přítelkyně, jak jste se k tématu navrhování měst na Marsu dostal?

Je to jedna z činností, které mě opravdu baví a díky kterým se cítím šťastný. Dělám to ale jako koníček, věnovat se tomu na stálý pracovní úvazek zatím nejde. Když pominu svou rusovlasou lásku z dětství, tak jsem se k Marsu nedávno dostal přes svou kamarádku, která má v NASA na starosti misi sondy Curiosity. Od toho momentu jsem se stal součástí think-tanku Mars City Design, který si klade za cíl připravit lidstvo pro život na této planetě.

Co přesně ta příprava zahrnuje?

Naším hlavním posláním je sbližovat vědce, inovátory, inženýry a designéry, aby se podíleli na tvorbě a přípravě projektů, které lidem na Marsu umožní nikoliv přežít, ale opravdu žít. Přijmout tu planetu za svůj druhý domov. Je potřeba založit soběstačná města, pro která nejsou zatím žádné plány, je zapotřebí, aby tam vznikla lidská společnost. A pro tyto ideje jsme neměli žádnou platformu, proto jsme se rozhodli založit think-tank Mars City Design, pro který jsme v kampani na Kickstarteru vybrali přes 30 tisíc dolarů.

Jaké jsou tedy konkrétní výstupy vaší práce?

My jsme zatím relativně malý projekt. Velká je myšlenka, která nás žene vpřed. Naším cílem není dostat lidi fyzicky na Mars, to přenecháme Elonu Muskovi. My nyní v několika kolech vybíráme nejlepší návrhy projektů osídlení Marsu, které nakonec chceme vytisknout v plné velikosti na 3D tiskárně. Prototypy domů a transportačních prvků, které by mohly být předobrazy toho, co pak bude na Marsu, chceme poté umístit v mohavské poušti, udělat tam takovou simulaci marťanského města.

To zní jako velký úkol pro relativně malý think-tank. Jaké jsou nejzásadnější překážky, se kterými se vaše projekty musejí vyrovnat?

Na Marsu jsou pochopitelně mnohem obtížnější podmínky než na Zemi a musíme se s tím vyrovnat. Náš hlavní cíl je vymyslet projekty a návrhy architektonických děl, ve kterých by lidstvo bavilo žít. Nikdo se nechce přesídlit na Mars a tam se v paneláku schovávat před radiací. Fantastické na našem projektu a přístupu je, že máme naprosto volné ruce. Oprostili jsme se ode všech designových kategorií, které máme zde na Zemi. A proto již máme první skvělé návrhy, například plovoucí zahrady, které budou levitovat v atmosféře.

Máte svou vlastní představu života na Marsu?

Ano jistě. Snažím se ji ale nesdělovat dále, nechci ovlivňovat ty, kteří tvoří své projekty. Na jedné straně chceme, abychom návrhy tvořili kolektivně — náš přístup nemůže být náhodná koláž slepená z nesouvisejících projektů a musíme mít nějaké globální hledisko. Na druhé straně nechceme zabíjet individualismus, ale především chceme dát lidem šanci se projevit.

Jak reálně vnímáte osídlení Marsu? Zatím je to nehostinná studená planeta, kde je plno radiace.

Ano, zatím. Jsou dvě hlavní cesty, jak se dívat na osidlování Marsu. Jedna z cest je postupná adaptace na tamní podmínky — to ale znamená žít tam spíše v podzemí, chránit se před radiací, okolním nehostinným prostředím, a nemít tedy úplně dobrý život. Z pohledu evoluce bychom se takovému životu na Marsu sice časem přizpůsobili, ale trvalo by to dlouho a ten proces by nebyl příjemný.

A ta druhá cesta?

Terraformace. Proces přetvoření Marsu v druhou Zemi, s atmosférou, lepší teplotou a obecně příjemnějšími podmínkami. Jednou z možností, jak toho dosáhnout, je svrhnout tam opravdu hodně jaderných bomb, aby se utvořila atmosféra, která tam sice nyní je, ale je velmi řídká. Ale abych řekl pravdu, jsem rád, že se zatím našemu projektu věnujeme v intencích teoretických modelů a prvních projektů. Představa, jak na naši novou domovinu svrháváme jaderné bomby, se mi totiž vůbec nezamlouvá.

sinfin.digital