Čínská kung-fu babička nadchla internet. S bojovým uměním nepřestává ani v 94 letech

Info.cz, kris

Je to drobná žena, ale nenechte se zmást. Umí udeřit. Čtyřiadevadesátiletá čínská babička Čang Che-sienová se stala internetovou senzací. Fotky, na kterých cvičí bojové umění kung-fu, zaplavily sociální sítě.

Bojovnice pochází z provincie Če-ťiang a bojové umění ji začal učit její otec, když jí byly teprve čtyři roky. To znamená, že cvičí kung-fu už 90 let. „Je to rodinná tradice, která trvá už 300 let,“ vyprávěla pro CNN. Všichni její rodinný příslušníci se naučili kung-fu, protože to posiluje disciplínu a kondici. Bojové umění ovládá celá rodina - její děti, její vnoučata i pravnoučata. 

„Můj otec mě učil kung-fu ještě, když jsem byla v posteli,“ vzpomíná pro server Shanghai Daily. „Narodila jsem se v roce 1924, když byla Čína ve válce  s jinými zeměmi,“ popisuje. „Byl to dobrý způsob, jak se naučit sebeobranu,“ pokračuje ve vyprávění.

Babička každé ráno vstane v 5 hodin a trénuje kung-fu. Pak si dá kaši nebo nudle. V domácnosti vše dělá sama včetně štípání dříví, protože její manžel zemřel už před lety.

Zelenina zdražila až na dvojnásobek. Podívejte se, o kolik si připlatíte

sinfin.digital