Čínský zeměměřič, který uvízl v Indii, se vrátil domů. Po půl století

Info.cz

bel

Číňan Wang Čchi, který na několik desítek let uvízl v Indii a nemohl se dostat zpátky do rodné země, se dočkal. Úřady konečně našly řešení a muž odcestoval do Pekingu, odkud se vypravil na cestu do rodného Sien-jangu. Na cestě jej doprovází pouze syn. Manželka, která má indické občanství, odchod z vlasti odmítla.  

Padesát let se nemohl dostat zpět, protože neměl potřebné dokumenty. To se nyní změnilo a Číňan Wang Čchi konečně odcestoval domů. O případu informovala BBC, která uvedla, že muži se po celou dobu snažili pomoct čínští diplomaté, avšak neúspěšně.

Wang Čchi vstoupil do Čínské lidové osvobozenecké armády, kde sloužil jako zeměměřič. V roce 1963 nešťastnou náhodou překročil čínsko-indickou hranici, kde byl zadržen a předán do rukou místních úřadů. „Mým úkolem bylo stavět silnice pro čínskou armádu,“ vypráví dnes už prošedivělý muž. „Odešel jsem z našeho tábora na procházku a ztratil jsem se. Byl jsem unavený a měl jsem hlad. Viděl jsem vůz Červeného kříže, tak jsem jeho posádku požádal o pomoc. Předali mne indické armádě,“ pokračuje.

Dalších sedm let strávil v různých věznicích, odkud jej v roce 1969 dostal rozsudek soudu. Indická policie ho poté odvezla do odlehlé vesnice ve střední Indii a neumožnila mu opustit zemi.

sinfin.digital