Čokoláda, chléb nebo sůl. Které další potraviny zhoršují bolest hlavy?

ČTK

ekb

Trápí vás častá bolest hlavy? Podle neurologa a šéfa ambulance vytrvalé bolesti hlavy při Institutu Humanitas v Miláně Vincenza Tulla tyto nepříjemné problémy zhoršuje i to, co jíte. Porovnejte si svůj jídelníček s Tullovým seznamem, který přinesl italský deník Corriere della Sera.

1. Sycené dietní nápoje

I když je konzumujete umírněně (ne více než 50 miligramů denně, jak doporučují experti amerického ministerstva zdravotnictví), aspartam používaný jako sladidlo dietních nápojů může vyvolat řadu nepříjemných symptomů, od závratí po ztrátu paměti a také bolest hlavy.

2. Vyzrálé banány, avokádo, zákusky, sýr a červené víno

Všechny tyto pokrmy obsahují tyramin, aminokyselinu přítomnou ve větším množství ve zrajících potravinách a v těch, které jsou dlouhodobě skladovány. Většinou bývají stráveny bez problémů. Jestliže však má organismus nedostatek monoaminooxidázy, ať už z patologických příčin nebo proto, že člověk užívá antidepresiva patřící do skupiny inhibitorů monoaminooxidázy, mohou tyto potraviny vyvolat bolest hlavy.

Zeman o důchodcích lže a je nezodpovědný, čekáme na lepšího kandidáta, říká šéf odborů Středula

sinfin.digital