Další odtajněné dokumenty o smrti Kennedyho: FBI sbírala kompro na Martina Luthera Kinga

abe

Odtajnění dokumentů o smrti prezidenta Kennedyho vynáší na světlo i další utajované skutečnosti. Mezi uvolněnými spisy se už našly například plány na zabití kubánského vůdce Fidela Castra. Teď Trumpova administrativa uvolnila další část dokumentů, ze kterých vyplývá, že FBI se snažila najít kompromitující informace na občanského aktivistu Martina Luthera Kinga Jr.

Spis, který má 20 stránek, obsahuje podle televize CNN pokusy, jak spojit autora známého projevu Mám sen (I have a dream) a lidskoprávního aktivistu s komunistickým vlivem a nesrovnalosti ve financování organizace, kterou vedl. Zároveň se v něm objevují náznaky o jeho mimomanželských aférách a jiné intimní informace, které by jej v 60. letech mohly v očích veřejnosti dost poškodit.

FBI uvádí, že lidskoprávní organizace Southern Christian Leadership Conference, kterou King vedl, byla jen prostředkem pro rozsáhlé daňové úniky. Tajné služby se také domnívaly, že mnoho Kingových spolupracovníků má vazby na komunisty, což bylo v době takzvané studené války velice podezřelé.

Z nyní uvolněných záznamů není jasné, zda jsou informace potvrzené, nebo jde o pouze domněnky těch, kteří spis sestavovali. Existence dokumentu ale pravděpodobně dokazuje, že FBI se snažila na Kinga najít jakékoli kompromitující materiály.

sinfin.digital