Deprese není jen blbá nálada. 5 slavných, které psychické problémy připravily o život

Info.cz

abe

Každý z nás občas trpí „blbou náladou“. U někoho tento stav ale dlouhodobě přetrvává, nebo se ve vlnách vrací. Pokud někdy kvůli svému duševnímu rozpoložení nemůžete ani jíst, nebo několik dnů vstát z postele, měli byste zpozornit. Možná trpíte skutečnou depresí. Toto psychické onemocnění sužovalo i množství známých osobností, které na něj v některých případech dokonce doplatily.

Marylin Monroe

Femme Fatale a sexsymbol 50. let na první pohled neměla k depresím důvod. Zákeřné onemocnění se totiž nevyhýbá ani těm, kteří mají všechny předpoklady po to být šťastní a spokojení.

Marylin byla dcerou svobodné matky. Ta nejspíš sama trpěla nějakou psychickou chorobou a nezvládala se o dítě starat. Proto Marilyn, ještě pod svým původním jménem Norma, putovala střídavě k pěstounům, domů a do sirotčince. V 16 letech se raději provdala, aby se mohla postavit na vlastní nohy. Její manžel Jim ale narukoval do armády a vzdálenost a Normina touha po slávě zřejmě způsobily, že se pár po druhé světové válce rozvedl.

Poté Marylinina hvězda začala stoupat. Stala se ikonou a podruhé se vdala, tentokrát za baseballového hráče Joea DiMaggia. Jejich manželství ale nevydrželo ani rok. Joe chtěl mít ženu doma a její dráždivé filmové scény, včetně slavných záběrů Marylin v bílých šatech nad větrákem, ho dováděly k nepříčetnosti. Filmová diva byla v té době už závislá na barbiturátech a musela brát i množství léků na spaní, protože trpěla chronickou nespavostí. Navíc se jí stále nedařilo donosit dítě, prodělala několik potratů.

sinfin.digital