Děsivé popáleniny a jizvy. Oblíbený mixér vás může zohavit do konce života

MIA

Populární mixéry NutriBullet, které se prodávají i v Česku, se v posledních dnech ve světě setkaly s ostrou kritikou ze strany některých uživatelů, kteří při manipulaci s přístroji utrpěli těžké popáleniny obličeje. Čím byly exploze výrobku a následná poranění lidí způsobeny?

V poslední době se vyskytly případy některých uživatelů populárního kuchyňského přístroje NutriBullet, kteří si stěžují, že při práci nádobka mixéru vybuchla. Následně prý utrpěli těžké popáleniny obličeje způsobené mixovaným materiálem, který byl horký. O případech informovala média v Austrálii, Spojených státech nebo ve Velké Británii.

„Přístroj nebýval horký, ale při manipulaci se nejspíš samovolně zahřál a vybuchl. Byla to strašná bolest,“ cituje Tyshu Stapletonovou deník Independent s odvoláním na list The Sun. „Ta bolest byla hrozná. Cítila jsem, jak má pleť hoří. Myslela jsem, že jsem slepá. Viděla jsem kůži svého očního víčka, jak visí dolů. Má pokožka se tavila. Bylo to nesnesitelné,“ vzpomíná obyvatelka jižního Londýna.

Otázkou je, zda je na vině přístroj samotný nebo jeho nesprávné užívání, případně používání levných napodobenin. V návodu k NutriBulletu stojí, že se v přístroji nesmí mixovat horký materiál. Teplý vzduch pak totiž nemá jak z neprodyšné nádoby unikat a může dojít k explozi. Instrukce rovněž uživatele zrazují od toho, aby výrobek přeplňovali.

Na straně druhé není případ Tyshy Stapletonové ojedinělý, s podobnými potížemi se setkali lidé z celého světa a tvrdí, že náčiní užívali správně. To je i případ filmového producenta Richarda Moorea, který na rizika upozorňuje poté, co byl rovněž poraněn. „Mám starost, že se to může přihodit dalším lidem,“ tvrdí Moore.

Mixér se stal tématem australské televizní talkshow Today Tonight Adelaide, kde vystoupila i právnička Američana Petera Damiana, který si způsobil popáleniny při přípravě medovo-mangové omáčky. „Explodovalo to jako ruční granát,“ cituje australský web 7news advokátku Lori Andrusovou.

sinfin.digital