Dnes je to 40 let, co zemřel král rokenrolu. Pro mnohé ale Elvis Presley nikdy neodešel

ČTK

luš

Hvězda krále rokenrolu vydržela s různou intenzitou zářit přes dvě dekády, v půli 70. let už byl ale Elvis Presley jen stínem někdejšího sexuálního idolu. Potýkal se s nadváhou, osobní problémy se snažil řešit pomocí prášků, na koncertech měl problémy s pohybem, nestíhal s dechem. Nezaměnitelný hluboký hlas sice zůstával, zbytek Presleyho tělesné schránky ale nezadržitelně chátral. „Král“ zemřel 16. srpna 1977 v pouhých 42 letech.

Pro fanoušky však neodešel nikdy, a to i když se odhlédne od teorií, podle kterých svou smrt jen předstíral, aby mohl žít stranou pozornosti. Po Presleym zůstaly nahrávky s více než sedmi stovkami písní, tři desítky celovečerních filmů nebo jeho sídlo Graceland v Tennessee, dnes jeden z nejoblíbenějších cílů turistů ve Spojených státech. Nejvýraznější stopu ale Elvis Presley zanechal v populární hudbě a jeho přínos dodnes oceňují kritici i mnozí ostatní muzikanti.

Elvis Presley přitom nebyl skladatel ani textař - ačkoli je spolupodepsán pod několika hity - a sám to přiznával. "Nikdy jsem nedostal nápad na písničku... Snad jen jednou, když jsem se v noci probudil a celý jsem se třásl. Zavolal jsem kamarádovi - a byl z toho hit All Shook Up," vzpomínal například v říjnu 1957 na zrod jedné z 18 písní, které dosáhly na vrchol amerického žebříčku. Elvis byl „jen“ interpret - ovšem jedinečný, jeho talent dokázal změnit hudební svět.

Na svět přišel budoucí král rokenrolu 8. ledna 1935 v chudé rodině v městečku Tupelo v americkém státě Mississippi a během jeho dospívání nic nenaznačovalo, že ho čeká světová sláva. První veřejné vystoupení absolvoval podle vzpomínek otce Vernona v devíti letech na školním představení a o dva roky později pak dostal svou první kytaru. Hudba ale v té době Elvisovi hlavně pomáhala začlenit se mezi spolužáky, když se Presleyovi v roce 1948 přestěhovali na chudé předměstí Memphisu.

Rodina se těžko protloukala a po maturitě začal přispívat do rozpočtu i Elvis. V létě 1953 dostal mladík, který na ulicích jižanského města nasával plnými doušky černošské rhytm and blues, nápad, který nakonec změnil život nejen jemu. Zašel do nahrávacího studia natočit desku. Prý proto, aby zjistil, jak vlastně zní, podle jiné verze chtěl nahrávkou potěšit milovanou matku Gladys. Ať už to bylo jakkoli, majiteli studia se mladý zpěvák zamlouval a Elvis nahrál ještě několik skladeb.

sinfin.digital