Dnešek patří tradičnímu pálení čarodějnic. Znáte tradici?

ČTK

lup

Na řadě míst země se dnes rozhoří vatry a ohně, na nichž se budou symbolicky upalovat čarodějnice. Dávná tradice je spojena se svatojakubskou nocí připadající na poslední dubnový den, které se připisuje magická moc. Hasiči varují, že současné suché a teplé počasí zvyšuje riziko požárů. Kvůli čarodějnicím každoročně zaznamenávají zvýšený počet požárů.

Pálení čarodějnic je každoročně spojeno se zábavními akcemi, které pořádají města, obce, spolky i jiné instituce. Nechybí čarodějnické kostýmy a soutěže, opékání špekáčků, koncerty nebo výtvarné dílny. Například v Praze je program připraven v areálu Pražačka, kde se koná Žižkovský slet čarodějnic, na Ladronce nebo na Malé Straně.

V noci z 30. dubna na 1. května se podle pověstí scházeli čarodějnice a zlí duchové. Lidé věřili, že o této magické noci se otevírají jeskyně s různými poklady. Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech zapalovaly vatry, z čehož se postupem času stal zvyk "pálení čarodějnic". Popel z těchto ohňů měl mít zvláštní moc pro zvýšení úrody. Na stejné datum připadá keltský svátek jara Beltain, v severní Evropě se zase dnešní noc nazývá Valpružina.

sinfin.digital