Dohněda opečeným bramborám se vyhněte. Způsobují rakovinu

Blesk.cz, pet

Jsou tmavší, křupavější a také rakovinotvorné. Řeč je o hranolkách nebo o bramborách pečených v troubě. Při tomto způsobu přípravy vytvářejí brambory akrylamid, který způsobuje rakovinu. Tvrdí to aspoň vědecká studie, kterou zveřejnila britská média.

Kdo by si rád nepochutnal na pěkně propečených bramborách nebo křupavých hranolkách? To vede většinu lidí k tomu, že nechávají péct brambory v troubě o něco déle. Jenže s oblíbenou pochoutkou pak konzumují i rakovinotvorný akrylamid.

Ten se zpravidla používá v papírenském, stavebním, metalurgickém nebo textilním průmyslu a Evropskou agenturou pro chemické látky (FSA) byl zařazen na seznam látek, které vzbuzují zvýšené obavy.

sinfin.digital