Druhá světová válka, jak jste ji ještě neviděli. Takhle ji na skicách zachytil mladý voják

Martin Mrázek

Do armády vstoupil 19letý Victor Lundy s vidinou toho, že pomůže znovu vystavět poválečnou Evropu. Vždyť studoval architekturu, navíc byl považován za velmi talentovaného umělce. Jenže armáda byla jiného názoru a mladík po výcviku skončil v 26. pěší divizi. Akorát včas na to, aby stihl vylodění na plážích v Normandii.

„Válečná zkušenost mladé muže naprosto zhypnotizuje," vzpomíná dnes 92letý veterán. Přesto si i tváří v tvář smrti dokázal vždy najít čas na své umění. "Pro mě je kreslení vlastně synonymem pro myšlení," uvedl v nedávném rozhovoru Lundy. A rozsáhlá sbírka skic, kterou tehdy 21letý mladík vyprodukoval, dokazuje, že přemýšlel opravdu hodně.

Skicáky o rozměrech 3 na 5 palců se mu jednoduše vešly do náprsní kapsy a kreslení se pro Lundyho stalo jakousi terapií za pochodu. Jen těžko se dá odhadnout, kolik toho během války vlastně nakreslil, ale v Knihovně Kongresu USA se dochovalo 8 plných kroužkových sešitů. Několik dalších, které Lundy, jenž se později skutečně stal uznávaným architektem, státu daroval, bylo bohužel ztraceno.

Na ty nejzajímavější dochované kresby se můžete podívat v naší galerii.

sinfin.digital