Důležitou postavou záchranné akce v Thajsku byl dětský uprchlík. Hoch z Barmy pomáhal s tlumočením

IvM

Čtrnáctiletý Adul Sam-on je jedním z chlapců, kteří spolu s trenérem přežili víc než dva týdny v zatopené jeskyni na severu Thajska. Jejich záchranu sledoval celý svět. Teď už jsou chlapci v bezpečí a na veřejnost se dostávají jejich příběhy, včetně toho Adulova.  Rodný Myanmar opustil v pouhých šesti letech. Právě tehdy ho do Thajska poslali rodiče, kteří mu chtěli zajistit lepší život. Nejspíš díky tomu teď mohl sehrát jednu ze zásadních rolí v celém příběhu.

Do Thajska se Adul dostal už před osmi lety. Rodiče ho podle deníku New York Times dovedli do baptistického kostela v Mae Sai a požádali tamního pastora a jeho ženu, aby se o chlapce postarali. V Myanmaru – zvlášť v oblasti, odkud Adul pochází – je jen malá šance na slušné vzdělání. Hoch následně tak trochu na vlastní pěst putoval přes hranici.

Byl to právě Adul, který teď díky své jazykové vybavenosti komunikoval s britskými potápěči, kteří skupinu chlapců v jeskyni po devíti dnech izolace našli. Věcně je informoval nejen o celkovém stavu skupiny, ale také o tom, co zrovna potřebují.

sinfin.digital