Durčák: Stávkují vám řidiči? Zlevněte jízdné pro ženy

Michael Durčák

KOMENTÁŘ MICHAELA DURČÁKA | Berlínská dopravní společnost BVG se rozhodla, že v rámci boje proti „gender wage gap“ sníží cenu celodenní lístku symbolicky o 21 procent. Akce bude trvat jeden den, konkrétně 18. března. Nutno však podotknout, že dopravce v hlavním městě Německa by se měl starat spíše o jiné věci. Kupříkladu vlastní zaměstnance, kteří opakovaně stávkují. Poprvé od roku 2012.

Společnost BVG má v Berlíně na starost autobusy, tramvaje a U-bahny. Oproti tomu S-Bahny provozuje železniční dopravce Deutsche Bahn. Společnost vznikla po znovusjednocení Německa v roce 1992 spojením západo a východoberlínského podniku. BVG se ráda navenek prezentuje jako progresivní společnost.

Už šestnáct let v podniku funguje program zaměstnaneckých výhod pro ženy, který jim například prodlužuje mateřskou dovolenou a vychází vstříc v případě úpravy pracovní doby. A pokud se projedete po Berlíně, zjistíte, že snad na všech reklamách lákajících nové potencionální zaměstnance do řad BVG se na vás usmívají ženy. Na tom samozřejmě není nic špatného, jenom už několik měsíců marně hledám při pobytu v Berlíně plakát BVG, z něhož by mě do řad dopravní společnosti lákal muž.

Dopravní společnost je v Německu známá také díky svým vtipným videím, kterými dokážou pobavit, zaujmout a zvýšit dobré povědomí o společnosti. Třeba v prosinci 2017 zahrála na lince metra U2 irská kapela U2.

BVG si dokonce umí udělat sama ze sebe legraci, jak ukazuje následující reklamní spot. 

sinfin.digital