Elon Musk je pankáč, který předběhl svou dobu. Já chci Česko vystavit světu, říká vizionář Holečko

Když zkoušel Elon Musk vyrábět svůj vůz Tesla Model 3 v továrnách založených jen na práci robotů, takřka zkrachoval. „Jenomže to bylo tím, že Musk je pankáč v tom, jak se snaží dělat věci rychle. Předběhl svou dobu,“ vysvětluje v rozhovoru pro INFO.CZ Martin Holečko, zakladatel společnosti Etnetera či VRgineers.

„Ty továrny plné strojů, které vyrábějí další stroje, ale do Česka časem také přijdou,“ varuje Martin Holečko v rozhovoru pro INFO.CZ. A až k tomu dojde, bude to podle něj mít pro tuzemskou ekonomiku zásadní důsledky a naše exportní ekonomika založená na montování součástek a vývozu dílů by se kvůli tomu mohla dostat do problémů.

„Podobně jako někteří ekonomové si myslím, že by bylo prospěšné přeorientovat se na vzdělanostnější ekonomiku,“ uvažuje Holečko s odkazem na trend, kdy nyní práci u montážních linek stále častěji zastávají roboti než lidé. „Potenciál pro takovou přeměnu máme ohromný, jsme extrémně šikovný a pracovitý národ.“

Česká republika by podle Holečka mohla těžit ze spojení nových technologií a tradičního automobilového odvětví. „Pokud bychom například v Česku vybudovali polygon na testování autonomního řízení, tak by to přitáhlo velké automobilové výrobce z okolních zemí. Ty by se zde navázaly na lokální firmy a na českou ekonomiku,“ vysvětluje podnikatel.

Na moderní technologie se rychle přeorientovávají i některé české společnosti. Podle ředitele pro digitalizaci (CDO) společnosti Škoda Auto Andre Wehnera by totiž čtvrtina tržeb firmy v roce 2025 měla firmě plynout z poskytování digitálních služeb. Česká automobilka rovněž vlastní vývojářskou společnost pro pokročilé technologie Škoda Auto DigiLab, ve které se zabývá třeba využitím inteligentních senzorů či datovou analytikou.

sinfin.digital