Film vyvolal v Indii masové nepokoje. Za uříznutou hlavu režiséra nabízí politik 100 milionů

ČTK

of

Radikální hinduisté, rozhořčení novým bollywoodským filmem o hinduistické královně a muslimském vládci, se po středečním uvedení snímku do kin střetli v severní Indii s policisty a ohrožovali diváky. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Podle zpráv, které získala BBC, demonstranti zaútočili na několik kin ve státě Bihár a na majitele kina v sousedním státě Uttarpradéš. Při jednom z protestů zapálili autobus.

Název a děj filmu Padmávat vychází z eposu ze 16. století od básníka Málika Muhammada Džájasího. Ten líčí příběh muslimského vládce dillíského sultanátu Alauddína Khildžího, který oslněn krásou rádžputské hinduistické královny Padmávatí zaútočí na její království.

Radikální hinduistické skupiny tvrdí, že snímek obsahuje scénu, v níž muslimský král sní o tom, že se s hinduistickou královnou intimně sblíží. Padmávatí podle nich také tančí před cizinci a nosí oblečení, které příliš odhaluje její tělo. Režisér snímku Saňdžaj Lála Bhansálí zvěsti o "snové sekvenci" ve snímku i další kritiky odmítá.

Bankrot, nebo smrt. Zoufalí Američané prchají před vysokými cenami operací do Indie

sinfin.digital