Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Frontman legendárních Rolling Stones skončil po příletu do Prahy v nemocnici. Co se stalo?

Frontman legendárních Rolling Stones skončil po příletu do Prahy v nemocnici. Co se stalo?

Přílet hvězdné kapely Rolling Stones do Prahy provázely komplikace. Lídr skupiny Mick Jagger musel pár hodin po přistání zamířit do Ústřední vojenské nemocnice, kde vyhledal pomoc věhlasného foniatra. Exkuzivně o tom informoval Blesk.cz, který z nemocnice získal video. Co se stalo před zítřejším koncertem v Letňanech?

Rolling Stones dorazili do metropole už v neděli. V hotelu Hilton si objednali noční mejdan v Cloud sky baru. Tam na střeše, čtyřicet metrů nad hladinou Vltavy, si chtěli užít překrásný výhled na metropoli. Tu si spolu s prezidentem Václavem Havlem zamilovali už v roce 1990, kdy vystupovali v Praze poprvé a málem zbořili Strahov. Popíjelo se a terasa hotelu jen bzučela. Jen Jaggera na ní nebylo vidět. Už mu zřejmě nebylo hej.

Obstřik hlasivek

Proto také hned druhý den ve dvě hodiny po poledni Mick dorazil s ochrankou do ÚVN a namířil si to přímo na Kliniku otorinolaryngologie přednosty profesora Jaromíra Astla, vyhlášeného českého foniatra a operatéra rakoviny hrtanu Jiřího Pomeje.

„Byl mi povědomý a potom jsem v něm poznal Jaggera. Ochranka mi v tom bránila, já si ho ale musel natočit na mobil!“ svěřil se užaslý čtenář Blesku, který byl v nemocnici na vyšetření. A nebyl sám, kdo postřehl a natočil slavnou návštěvu ve špitálu.

V jakém stavu Jager nemocnici opouštěl a jak se Rolling Stones chystají na pražský koncert?

Čtěte pokračování exkluzivně na Blesk.cz >>>

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1