Furiantství i házení kamením. 5 nejdivočejších státních hranic na světě

Info.cz

abe

Nervozita a strach patřily mnoho let k pocitům, které Češi pravidelně zažívali při přechodu státních hranic. Cestující ovládala nejistota, protože nevěděli, jestli se jim vůbec podaří do jiného státu dostat, třímali cestovní pas a modlili se, aby na ně nevyšla náhodná prohlídka zavazadel. Přestože tyto doby jsou už jen nepříjemnou vzpomínkou, na světě se stále nachází několik neklidných hranic, kde tiché boje mezi národy zuří denně. Zde je pět z nich podle webu VICE.

Indie a Čína

Dělicí linie mezi dvěma nejlidnatějšími státy světa rozhodně není klidná. V současnosti je situace vyhrocená na hranici mezi oběma zeměmi a Bhutánem. Státníci jsou navzájem velice podezíraví a indické velení opakovaně upozorňuje na to, že Čína si dělá zálusk na území Donglangu, které ovšem patří indickému spojenci Bhútánu. Obsazením území by Indie přišla o strategickou pozici, proto se ve sporu angažuje. Konflikt začal eskalovat v červnu 2017, když se Čína pokusila prodloužit silnici na území Donglangu. Indičtí vojáci přispěchali Bhútánu na pomoc a mezi oběma armádami začala potyčka, která sestávala z facek a házení kamenů. Po několika hodinách se vojáci uklidnili, napětí však trvá.

Čína a Indie patří mezi nejlidnatější státy světa. Obě země navíc vlastní desítky jaderných hlavic, případný konflikt by tak mohl dopadnout katastroficky. Státníci obou zemí si už přes média začali vyměňovat výhružky a mluví otevřeně o možnosti ozbrojeného konfliktu.

Babišem naprosto pohrdám. Je to korupčník a musí zmizet, říká aktivista Jakub Čech

sinfin.digital