GALERIE: Křehká bohyně. Od úmrtí Marilyn Monroe dnes uplynulo 55 let

Info.cz

abe

Byla sexsymbolem své doby. K nohám jí padali známí a bohatí muži a svět ji ležel u nohou. Přesto zřejmě nebyla šťastná. Dodnes ale není jasné, zda si Marilyn Monroe osudného 5. srpna 1962 sáhla na život sama, nebo se jednalo o nešťastnou náhodu. Její smrt před 75 lety pravděpodobně způsobilo předávkování i nevhodná kombinace medikamentů. Konspirátoři mluví i o tom, že Marilyn na onen svět pomohli bratři Kennedyové, se kterými údajně měla milostné pletky.

Marilyn byla dcerou svobodné matky, která trpěla psychickou poruchou a nezvládala se o dítě starat. Proto Marilyn, ještě pod svým původním jménem Norma, putovala střídavě k pěstounům, domů a do sirotčince. V 16 letech se raději provdala, aby mohla začít žít samostatně. Její manžel Jim ale narukoval do armády a vzdálenost a Normina touha po slávě zřejmě způsobily, že se pár po druhé světové válce rozvedl.

Poté Marilynina hvězda začala stoupat. Stala se ikonou a podruhé se vdala, tentokrát za baseballového hráče Joea DiMaggia. Jejich manželství ale nevydrželo ani rok. Joe chtěl mít ženu doma a její dráždivé filmové scény, včetně slavných záběrů Marilyn v bílých šatech nad větrákem, ho dováděly k nepříčetnosti. Filmová diva byla v té době už závislá na barbiturátech a musela brát i množství léků na spaní, protože trpěla chronickou nespavostí. Navíc se jí stále nedařilo donosit dítě, prodělala několik potratů.

Jejím třetím mužem byl dramatik Arthur Miller. I s tím se opakovaně pokoušela o dítě, vyústilo to ale jen v další řadu potratů. Marilyn trpěla depresemi, přibrala a štáb filmu Někdo to rád horké musel prý hodiny čekat, než byla schopná vyjít ze šatny na plac.

sinfin.digital