GALERIE: Nejslavnější kouzelník slaví. Připomeňte si 20 let s Harrym Potterem

ČTK

IvM

Fenomén Harry Potter se za 20 let své existence přehnal literárním i filmovým světem jako uragán a zboural kdejaký rekord v prodejnosti i v návštěvnosti. Fantasy knihy o mladém čaroději z pera britské autorky Joanne Kathleen Rowlingové měly ohromný úspěch a vznikly podle nich filmy a počítačové hry. Vůbec první díl, který zprvu řada nakladatelů odmítla, vyšel v nakladatelství Bloomsbury 26. června 1997. Podívejte se do galerie, jak se během let změnila tvář filmového čaroděje a jeho souputníků.

A následovalo deset let s Potterem. Do roku 2007 vyšlo celkem sedm dílů série a po celém světě se jich prodalo přes 450 milionů výtisků. Harry Potter se tak stal nejlépe prodávanou románovou sérií všech dob. Knihy vyšly v 79 jazycích.

Nápad na příběh o kouzelnickém učni dostala Rowlingová během cesty vlakem z Manchesteru do Londýna. V cílové stanici prý měla již vymyšlenou většinu postav i základní děj. První díl ságy s oblibou psala v jedné z edinburských kaváren.

Rukopis prvního dílu ságy s názvem Harry Potter a Kámen mudrců dokončila v roce 1995 a údajně až dvanáct nakladatelských domů ji odmítlo.

Diskusní pořad Jílkové na ČT se hemží předními proruskými aktivisty. Tady jsou důkazy

sinfin.digital