GALERIE: Okamžiky před smrtí. Podívejte se na snímky, které následovala mrazivá tragédie

Reflex.cz

Clara Zangová

Někdy stačí pár okamžiků a vše je jinak. Právě podobné momenty zachycují fotografie v následující galerii. Mnohé z nich jsou klidné a nic na nich nenasvědčuje tomu, že se blíží fatální tragédie. U jiných je zřejmé, že situace skončí hrozivě. Připomeňte si několik takových případů, mezi které bezpochyby patří třeba havárie raketoplánu Challenger, symbol fatálního selhání NASA.

Ve fotogalerii najdete i poslední fotografii usměvavé posádky plné optimismu, která se loučí před odletem. Raketoplán Challenger byl připravený k odletu 28. 1. 1986 na rampě na mysu Canaveral. Starty raketoplánu už byly tehdy pro Američany rutinní záležitostí, a tak panovala v publiku skvělá nálada.

Za havárií stálo propálené těsnění segmentů pravého bočního startovacího motoru, kde se přepálil spodní spoj, špice motoru prorazila horní část centrální nádrže a došlo k explozi. Kabina se odtrhla od raketoplánu a narazila na hladinu Atlantiku při přetížení 200 G. Za takových podmínek je náraz na vodní hladinu podobný jako dopadnout na beton.

Blíží se senátní volby. Aktuální informace a zpravodajství naleznete zde>>>

Podívejte se na další fotografie a čtěte pokračování článku na Reflex.cz >>>

sinfin.digital