GALERIE: Smradlavý sníh a princ z Moravy. 10 největších tajemství pohádky Tři oříšky pro Popelku

Info.cz

abe

Kdepak ty ptáčku hnízdo máš? Vánoční šlágr z filmu Tři oříšky pro Popelku si každoročně na Vánoce vyslechnou statisíce Čechů. Pohádka, která se stala už nedílnou součástí svátků, má i po 44 letech od svého vzniku zaryté fanoušky, kteří si ji nikdy nenechají ujít. Drama nešťastné dívky, která se zalíbila princi, je oblíbené v desítkách evropských i asijských zemí. Ne každý ale ví, že při natáčení to kvůli umělému sněhu silně smrdělo rybinou a že Popelku měl původně hrát někdo jiný. Toto jsou nejzajímavější tajemství z natáčení filmu režiséra Václava Vorlíčka.

Popelku měla hrát Preissová

Mladé Libušce Šafránkové otevřela role Popelky cestu k hvězdné kariéře. Původně měla ale hlavní roli hrát jiná herečka. Jana Preissová, známá například jako maminka z filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku, ale musela účinkování odmítnout, protože v té době byla už v pokročilém stupni těhotenství.

Zlá sestra Dora čekala miminko

Očekávání potomka ale naopak nijak nepřekáželo představitelce zlé nevlastní sestry Dory Daně Hlaváčové. Ta byla v době natáčení v 6. měsíci a musela rostoucí bříško maskovat také volnými šaty. Hlaváčová si zahrála i v další adaptaci známé pohádky. Zlou sestru hrála i v černobílé inscenaci Popelka z roku 1969, kde hlavní roli ztvárnila Eva Hrušková a prince Jiří Štědroň.

Trávníčka museli předabovat

O roli prince byl velký boj. Konkurzů se zúčastnily stovky herců, režisér Vorlíček si ale vybral 23letého Pavla Trávníčka. Rodák z Moravy měl ale tehdy ještě tak silný přízvuk, že ho museli nechat předabovat. Hlas mu dal herec Petr Svojtka, který se o tři roky později sešel s Libuší Šafránkovou i její sestrou Miroslavou v pohádce Malá mořská víla, kde hrál prince.

Popelčin střevíček existoval ve třech velikostech

Slavný Popelčin střevíček byl vyrobený ve třech verzích, aby při každém okamžiku dobře vynikl na obrazovce. Ten, který má princ při hledání v ruce, a ten, který nakonec Popelka znovu nazuje, tak byly rozdílné.

sinfin.digital