GALERIE: Tajná nacistická vojenská základna v Arktidě. Tohle místo vědci marně hledali 70 let

Info.cz

luš

Během druhé světové války vybudovali nacisté na jednom z ostrovů v Arktidě tajnou vojenskou základnu, kterou využívali jako meteorologickou stanici. O její existenci se dlouho pouze spekulovalo, důkazy našli ruští vědci teprve loni. Podívejte se do galerie, co všechno na místě objevili.

Základnu vybudovali nacisté v roce 1942 na ostrově Alexandřina země, jedné z nejzápadnějších částí souostroví Země Františka Josefa v Severním ledovém oceánu, asi tisíc kilometrů od severního pólu.

Primárně se využívala jako meteorologická stanice. Německé armádě posílala informace o počasí, které byly důležité pro přesun jednotek na východní frontě. Protože se ale pro ni používalo kódové označení „Schatzgräber“ neboli Lovec pokladů, mohla mít základna ještě další účel – hledání starodávných artefaktů, kterému nacisté neváhali věnovat spoustu času i úsilí.

Konce války se posádka základny nedočkala. Nacisté ji opustili v roce 1944, když se mužstvo otrávilo syrovým masem ledního medvěda a Berlín je musel evakuovat.

sinfin.digital