Historici možná roky zaměňovali dva parašutisty. V pondělí jim odhalí nové pamětní desky

Aneta Černá

Sedm parašutistů, asi 800 nacistů a několik hodin trvající boj. Tak vypadalo ráno 18. června 1942, když se gestapo pokoušelo zadržet muže podezřelé z útoku na Reinharda Heydricha. Jan Kubiš a Josef Gabčík unikali tři týdny. Při svém posledním boji v kostele svatého Cyrila a Metoděje odolávali s dalšími pěti spolubojovníky nacistům asi sedm hodin. Neměli přitom k dispozici dostatek nábojů a protivník je z krypty chtěl vyhnat vodou i slzným plynem. Nepovedlo se. Za bezvýchodné situace, kdy už jednotky SS a gestapa rozbily náhrobní kámen a začaly sestupovat do krypty, si zbývající parašutisté vzali život. Nacisté je následně vyvlekli před kostel a nad jejich těly údajně pořádali bujarou oslavu. V místech, kde těla parašutistů ležela, nyní budou nové pamětní desky.

„Češi se nevzdávají!“ – to byla poslední slova, která zazněla z krypty, kde muži trávili poslední dny svého života. Není jasné, který ze čtyř zbývajících parašutistů je vynesl. Mohl to být Josef Gabčík (výsadek Anthropoid), Jaroslav Švarc (Tin), Jan Hrubý (Bioscop), nebo Josef Valčík (Silver A). Adolf Opálka (Out Distance), Jan Kubiš (Anthropoid) a Josef Bublík (Bioscop) byli v té době už mrtví. Ačkoli i oni odolávali při boji na kůru kostela asi dvě hodiny, Adolf Opálka a Josef Bublík si poslední kulku schovali pro sebe. Jan Kubiš, který vrhl bombu na Heydrichovo auto, si prostřelit spánek nestačil. Zranily ho totiž střepiny a nacisté jej našli v bezvědomí.

„Střídali se v hlídce na kůru, kde byli vždycky tři, a čtyři odpočívali dole v kryptě,“ popisuje badatel Jiří Padevět denní rutinu ukrytých parašutistů. Právě v ten osudný den, který byl jejich posledním, tak byla údajně nerozlučná dvojice Jan Kubiš a Josef Gabčík rozdělena. Kubiš padl na kůru, Gabčík si o několik hodin později prostřelil spánek dole v kryptě.

„Češi se nevzdávají,“ volali z krypty. Sedm parašutistů hodiny bojovalo proti stovkám nacistů

sinfin.digital