Historický milník: Skauti v USA začali přijímat transgenderové děti

luš

Více než sto let přijímala americká skautská mládežnická organizace Boy Scouts of America do svých řad pouze chlapce, kteří mají příslušnost k pohlaví vepsanou v rodném listu. Od pondělí mohou přihlášku podat také děti, které se narodily jako dívky, ale cítí se být chlapci (tzv. transgender).

„Došli jsme k závěru, že rodný list už není jako kritérium pro přijetí vhodný,“ vysvětlil šéf organizace Michael Surbaugh. Rozhodnutím přijímat do svých řad transgenderové děti dle něho skautské sdružení reaguje na širší debatu o problematice, která se vede napříč Spojenými státy.

Spoluzakladatel sdružení Scouts for Equality (Skauti za rovnost) Zach Wahls hovoří o historickém milníku, který může těšit například osmiletého transgenderového chlapce Joe Maldonoda z New Yersey. Jeho vedení místního skautského oddílu vyloučilo ze svých řad loni poté, co přišlo na to, že se narodil jako dívka.

„Naštvalo mě to, ale nebrečel jsem. Jsem kluk. Kdybych byl na jejich místě, dovolil bych všem, aby se zapsali. Mají na to právo,“ komentoval Joe své vyloučení pro místní noviny.

sinfin.digital