Hledá se nápad za miliardy. Stačí levně vyrobit umělý sníh. A česká univerzita je na stopě řešení

Provozovatelé lyžařských areálů v celé Evropě, včetně Česka, vybízejí vědce, aby přišli s nápadem, jak vyrobit umělý sníh levně a s menší energetickou náročností. Jedině takový nápad podle nich může zachránit budoucnost lyžování.

Příkladem úporné snahy o vědecké řešení problému s nedostatkem přírodního sněhu může být Sněhové centrum v tyrolském alpském středisku Kühtai. Ve výšce těsně nad 2000 metrů nad mořem se návštěvníci hor setkávají s „podivnými“ lidmi, kteří – ověšení různými přístroji – běhají po kopcích, nabírají do speciálních nádob sníh, měří rychlost větru, používají vlhkoměr nebo zkoušejí, jak je sněhová pokrývka „klouzavá“. A to všechno s jediným cílem. Snaží se přímo v přírodě zjistit, jak by mohl člověk vytvářet sněhovou pokrývku podobně jako příroda. Levně a efektivně.

„Spojením vědců a odborníků z různých oborů musíme dosáhnout toho, abychom naše přírodní zdroje neničili, ale naopak je využívali optimálně a smysluplně. Tyrolsko se v tomto ohledu může stát příkladem pro všechny ostatní,“ píše na stránkách tyrolského Sněhového centra jeho vedoucí Michael Rothleitner.

Lyžování skončilo, zapomeňte. Rakušané se obávají o budoucnost sportu, který jim vydělává miliardy eur

sinfin.digital