Hodně přísný trest. Za porušení politiky dvou dětí musel Číňan podstoupit sterilizaci

Info.cz

luš

Měla to být radostná událost. Po deseti letech se dvaačtyřicetiletý Hu vypravil do rodného města, aby strávil Nový rok se svojí rodinou a přáteli. Krátce po příjezdu ho ale čínské úřady zatkly a donutily ho podstoupit vasektomii – chirurgický zákrok, který ho učinil neplodným. 

Nedobrovolný zdravotnický zákrok musel Hu podstoupit kvůli tomu, že porušil politiku dvou dětí. S první ženou má dva syny a dceru, druhá manželka mu dala čtvrté dítě. Takovou plodnost vyhodnotily úřady jako silně nežádoucí .

Úředníci si pro hříšníka přišli minulý týden ve středu do domu jeho kamaráda, který zrovna pořádal malou společenskou sešlost. „Neznal jsem je, ale oni věděli, kdo jsem,“ popsal Hu místnímu tisku s tím, že mu neřekli, proč musí jít s nimi.

Brzy se to ale dozvěděl. Společně s manželkou a nejmladším potomkem byl předveden před členy místní pobočky rodinné plánovací komise, která po něm chtěla, aby zaplatil 20 tisíc čínských yuanů za pohrdání politikou dvou dětí. „Odmítl jsem zaplatit, protože jejich konání bylo protiprávní,“ myslí si Hu. Místní autority o něm prý nemohly rozhodovat, protože má od roku 2015 trvalé bydliště v sousední provincii.  

sinfin.digital