Hodně zpívejte a neperte prádlo. 5 největších pověr, které se pojí se zatměním Měsíce

Info.cz

Už v pátek večer čeká Čechy nebývalá podívaná. Na noční obloze se objeví nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století. Přestože jde obecně o astronomický jev, který se opakuje zhruba každé dva až tři roky, některé národy mu dříve připisovaly zvláštní sílu. Co byste podle nich během zatmění měli a neměli dělat?

Zatmění je ideálním časem k řešení sporů

Členové kmene Batammaliba z afrického Toga a Beninu věří, že při zatmění dochází k boji mezi Sluncem a Měsícem o nadvládu na obloze. Lidé by se prý tento spor měli pokusit zažehnat tím, že se budou usmiřovat mezi sebou a budou odříkávat modlitby. Pokud se tedy odhodláváte už nějakou dobu rozseknout napjaté vztahy s příbuznými, nebo sousedem, pátek pro to možná bude ideálním dnem.

Zpěv a hluk by měl zahnat zlé síly

Při zatmění se Měsíc často zbarví do ruda. Inkové věřili, že je to připomínka pověsti o nenasytném jaguárovi, který sežral Měsíc. Věří, že při zatmění se zvíře může vrátit a začít pustošit také Zemi. Proto je údajně důležité v té době hodně zpívat a dělat hluk, aby se jaguár zalekl a zatmění pominulo.

Měsíc může ovlivnit i zdraví

Protože zatmění Měsíce je výjimečným jevem, i jeho dopad na lidský organizmus má být zesílený. Některé zdravotní problémy se údajně v této době mohou na přechodnou dobu zhoršit. Podle jiných současných pověr by pak zatmění neměly přímo pozorovat těhotné ženy, protože krvavá luna prý může nezvratně ovlivnit psychiku dosud nenarozeného plodu. Lidem se může také hůře usínat a mohou pociťovat depresi a podrážděnost. Hindové věří, že pokud se v den zatmění říznete, tak byť je ranka malá, zůstane vám z ní navždy jizva.

S prádlem počkejte

Zatmění Měsíce se odehrává při úplňku. Ten má mít sám o sobě silný vliv, který se tímto jevem ještě umocňuje. Stejně jako při plném Měsíci proto astrologové radí nevěšet prádlo. Nedodržování této rady prý může probouzet temné síly a přinést do domu neštěstí.

sinfin.digital