Holec: Doba temna? Jde to i bez michelinských hvězd, českou gastronomii táhnou k výšinám bistra

Petr Holec

Pro českou vysokou gastronomii to není už podruhé za sebou nejlepší zpráva. Průvodce Michelin ve středu rozdal svá ocenění a na Prahu zbyly už druhý rok jen dvě restaurace ozdobené slavnou hvězdou. Navíc oběma, La Degustation Bohême Bourgeoise a Fieldu, i dál zůstává jediná hvězda. Ta podle Michelinu znamená „velice dobrou restauraci ve své kategorii“, až dvě hvězdy označují „výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu“.

Takže jestli zrovna ani kolem jedné „michelinské“ restaurace nepůjdete, zajděte si místo toho klidně na chlebíček do bufetu, máte-li ho při cestě. Ano, „LaDeGu“ i Field jsou určitě výborné restaurace, naše vysoká gastronomie ale poslední dobou evidentně stagnuje. Až do loňska měla Praha tři jednohvězdičkové restaurace, vloni ale Michelin sebral hvězdu Alcronu a zatím ji nevrátil. Přitom právě vloni někteří čekali, že aspoň jedna pražská restaurace přidá druhou hvězdu a posune tak i Česko mezi větší světové gurmány.

Šimůnek: Češi nechtějí dělat. Nádobí myjí Ukrajinci, existenční problémy má 70 % hospod

sinfin.digital