Horší než na skládce. Znečištění se nevyhnulo ani hlubokému Mariánskému příkopu

Info.cz

sta

Mariánský příkop je s téměř jedenácti kilometry nejhlubším místem v mořích a oceánech země. Ačkoli se zdálo, že toto místo zůstane pro svoji nedostupnost dlouho nedotčené rukou člověka, ukazuje se, že je to omyl. Znečištění vody na jeho dně převyšuje i hodnoty v průmyslových oblastech nejznečištěnějších částí planety, uvádí portál The Economist.

Látky, které se do příkopu dostanou, se už ven nedostanou, a to i nebezpečné chemikálie. Studie týmu Alana Jamiesona z anglické univerzity v Newcastlu vyvrací tak teorie o tom, že lidský život nemá na prostředí v příkopu vliv. Zejména polychlorované bifenily využívané například při výrobě elektrických zařízeních nebo polybromované difenylethery, které se používají jako zpomalovače hoření, se mohou podle studie dostávat do těl organismů žijících v hlubinách příkopu.

Jamiesonův tým vyslal na dno Mariánského příkopu a zhruba deset kilometrů hlubokého příkopu Karmadec u pobřeží Nového Zélandu bezpilotní přistávací modul, který na dně zachytával různonožce, tedy druh korýšů žijících právě v hlubinách.

Shell ruší ropné plošiny v Severním moři. Chce za sebou nechat hromady betonu, ochránci se bouří

sinfin.digital