Horší než záchodové prkénko. Vědci našli nejšpinavější místo ve vaší kuchyni

Info.cz

Podle nové zprávy expertů je oproti očekávání většiny z nás nejkontaminovanější místností v domácnosti kuchyně. A nejhůře je na tom houbička na nádobí. Koliformní bakterie, které indikují fekální kontaminaci, totiž výzkumníci našli na 75 procentech z nich. 

Bakterie se ale nevyhýbají ani jiným předmětům. Odborníci z NSF (Organizace pro veřejné zdraví a bezpečnost) zapojili 22 rodin, aby v pravidelných intervalech testovaly 30 předmětů, od kuchyňské linky, přes mobilní telefon až po domácí zvíře, o kterých si myslí, že jsou semeništěm nejrůznějších bakterií.

Mezi lidmi, kteří se experimentu zúčastnili, převládala představa, že bakteriím se nejvíce daří v koupelně. Pravda je ale někde jinde, nejvíce se nebezpečným koliformním bakteriím daří v kuchyni. Kolonie salmonely a E.coli našli výzkumníci přibližně na 75 procentech houbiček, testem hygieny neprošlo ani 45 procent dřezů, 32 procent pracovních desek a 18 procent prkének na krájení.

Pokud si ale myslíte, že se vás tento problém netýká, protože pravidelně otíráte kuchyňskou linku dezinfekčními ubrousky a houbičku namáčíte v octu, jste na omylu. Bakterie totiž i dezinfikovaný povrch znovu téměř okamžitě obsadí. Výzkumníci zaznamenali jejich drastický růst už po 12 hodinách.

Většina koliformních bakterií, tedy takových, které se nacházejí v trávicím traktu lidí nebo zvířat, nepředstavuje pro člověka výrazné riziko. Konkrétně ale salmonela a bakterie E.coli mohou vyvolat i závažná onemocnění, která v extrémních případech mohou vést až ke smrti.

sinfin.digital