Hrozba jaderné války, střelba v americké pizzerii. Co způsobily falešné zprávy?

Info.cz

Skončený rok by se dal s trochou nadsázky nazvat rokem falešných zpráv. Nejedná se o nový fenomén, ale právě v uplynulém roce se začaly šířit bleskovou rychlostí díky sociálním sítím. Podle CIA a FBI dokonce pomohly zvítězit Donaldu Trumpovi. Podívejte se, co všechno způsobily.

Falešné zprávy mohou zažehnout jadernou válku

Na základě falešné zprávy pákistánský ministr obrany vyhrožoval Izraeli jadernou válkou. „Pokud by Pákistán pod jakoukoliv záminkou poslal jednotky do Sýrie, zničíme tuto zemi jaderným útokem“ - tento výrok přisoudil pofidérní web AWD bývalému izraelskému ministrovi obrany Moše Jalonovi. Na tuto smyšlenou zprávu ale reagoval pákistánský ministr obrany na svém twitterovém účtu „Izraelský ministr obrany hrozí jadernou odplatou kvůli údajnému angažování Pákistánu v boji proti Islámskému státu. Izrael však zapomíná, že Pákistán je také jaderný stát.“ Když se ukázalo, že slova Moše Jalona byla skutečně vymyšlená, celá věc se vysvětlila.

Kvůli falešným zprávám šlo o život

Konspirační teorie o washingtonské pizzerii, která funguje jako zločinecké centrum obchodu s dětmi, jež vede i Hillary Clintonová, zněla pro většinu lidí nesmyslně. Na některé ale zapůsobila. Trumpův poradce pro otázky národní bezpečnosti  generál Michale Flynn na svém twitterovém účtu na zprávu také upozorňoval. Před restaurací se odehrálo dokonce několik protestů. Osmadvacetiletý muž se nakonec rozhodl, že případ sám prozkoumá. Ozbrojil se a vydal se do restaurace, kde minimálně jednou vystřelil, a nechybělo málo k tragédii. Měl štěstí a policieb ho „jenom" zatkla.

Papež nebývale tvrdě promluvil o médiích. Falešné zprávy označil za hřích

sinfin.digital