IBM představila nejvýkonnější superpočítač na světě. Je šitý na míru pro umělou inteligenci

ČTK

luš

Americká společnost International Business Machines (IBM) má nejvýkonnější superpočítač na světě. Dnes představila zařízení o více než dvojnásobné kapacitě dosavadního lídra, čínského Sunway TaihuLight. Do pozice světové jedničky se tak IBM vrací po více než pěti letech, píše list Financial Times.

Superpočítač Summit se může pochlubit výkonem 200 petaflopů, zatímco výkon čínského Sunway je 93. Petaflop vyjadřuje biliardu početních úkonů za vteřinu. Jeho skutečný význam však podle listu může spočívat v něčem jiném, než jsou prosté zpracovatelské schopnosti. Využívá totiž novou počítačovou strukturu, aby si mohl poradit s obrovským množstvím dat nezbytným pro umělou inteligenci.

Společnost počítač vytvořila pro laboratoře amerického ministerstva energetiky ve městě Oak Ridge ve státě Tennessee. Jak uvedl jejich ředitel Thomas Zacharia, systém, který stál asi 200 milionů dolarů (téměř 4,4 miliardy Kč), zvládl za jednu hodinu výpočty, které by stolnímu počítači trvaly 30 let.

Plánuje se, že superpočítač využije i ministerstvo pro záležitosti veteránů. Do systému budou vloženy veškeré lékařské záznamy ministerstva a od počítače se očekává, že přinese nový pohled na léčbu nemocí, které jsou mezi veterány rozšířené.

sinfin.digital