Indický velký bratr. Biometrická databáze sleduje miliardu lidí, omylem i psy nebo krávy

Info.cz

ekb

V databázi, která o indických občanech shromažďuje klíčové údaje včetně otisků prstů a snímku oční sítnice a obličeje, je od jejího spuštění v roce 2010 zapsáno 99 procent Indů. Přes významné pokroky, které díky systému Aadhaar Indie udělala, budí databáze u řady politiků a odborníků rozpaky. Kritizují ji za porušování práv na ochranu soukromí lidí. Někteří z nich zároveň tvrdí, že ji tamní vláda může zneužívat pro hromadné sledování obyvatel nebo dokonce k „zákeřným účelům“, jako jsou etnické čistky. 

Indie spustila databázi, která obsahuje biometrické údaje o jejích obyvatelích, v roce 2010. Každý občan víc než miliardové země tak měl do programu poskytnout své otisky prstů, obraz oční sítnice a fotografii obličeje. Po zadání biometrických údajů Indové dostanou dvanáctimístné číslo, které slouží k jejich identifikaci.

Od programu si indické úřady slibovaly především adresné poskytování sociálních dávek, které byly předtím často zneužívány. Úniky státních peněz měli na svědomí především úředníci, kteří pobírali dávky zemřelých lidí. Takovéto přiživování se na mrtvých duších bylo v Indii, která do té doby neměla žádné průkazy totožnosti, velmi snadné a spuštění programu Aadhaar mělo těmto podvodům zabránit. Dnes je v něm s 1,11 miliardami lidí (z celkových 1,3 miliard) zapsáno téměř 99 procent obyvatel Indie.

Indický „Den hněvu“. Premiér navzdory protestům načrtl digitální revoluci

sinfin.digital