INFO.CZ posílá balík českým vojákům v Afghánistánu. Přidejte se také a ukažte jim svoji podporu

Aneta Černá

Svátky opět prožijí daleko od domova bez svých blízkých a v nepřátelském okolí, ve kterém nedávno zemřeli čtyři z nich. Čeští vojáci v Afghánistánu oslaví Vánoce na svých základnách, kde v některých případech nemají ani obchod, kde by si mohli něco koupit. Jejich krajané v Česku jim ale svátky mohou zpříjemnit a ukázat jim tak svoji podporu. Také redakce INFO.CZ se rozhodla, že vojákům na zahraniční misi v Afghánistánu pošle takzvaný balíček péče.

Care Packages, neboli balíčky péče, se poprvé objevily na konci druhé světové války, když americká vláda umožnila občanům, aby posílali vojákům na frontu podpůrné zásilky s potravinami. Tuto myšlenku podpory do českého prostředí v současnosti uvedl podplukovník Ivo Zelinka. „Poprvé jsem se pokusil tento koncept přenést do českého prostředí na jaře 2016, když byli čeští výsadkáři nasazeni do afghánské provincie Parwan. A jelikož to k mému údivu fungovalo překvapivě dobře, rozhodl jsem se jej použít i pro Jednotku podpory a vlivu, která byla v nedávné době nasazena na výcvik afghánských speciálních sil do provincií Logar, kde jsou chrudimští výsadkáři, a Herát, kde operují prostějovští operátoři speciálních sil,“ vysvětluje pro INFO.CZ Zelinka.

Vojáky potěší dopisy, kresby od dětí, ale i sladkosti

Sám velmi dobře rozumí tomu, jak se vojáci cítí. Na misi v Afghánistánu byl tento chrudimský výsadkář už třikrát. „Balíčky pomoci a dopisy podpory jsou především morální vzpruhou pro vojáky. Je pro ně důležité vědět, že si jejich služby někdo cení a tohle je pro ně doslova hmatatelný způsob, jak se o tom mohou přesvědčit,“ dodává.

Vojáky podle něj velice potěší nejen dopisy a povzbudivé vzkazy, ale i různé drobnosti, které jim mohou připomínat domov. „Radost jim udělají české časopisy, klidně už přečtené, ručně psané dopisy podpory a obrázky od dětí, české filmy nebo sušenky. Jelikož specifikou Jednotky podpory a vlivu v afghánských provinciích Logar a Herát je nasazení na malých základnách bez velkého zabezpečení, tak přijdou vhod i věci jako káva, nebo sušené maso na patroly,“ popisuje Zelinka.

A lidem se jeho nápad evidentně zalíbil. Na facebookových stránkách 43. výsadkového praporu Chrudim pravidelně přibývají fotografie balíčků, které vojákům Češi posílají. Nechybí v nich energetické tyčinky, typické české bonbóny a sušenky, slané pochutiny ale i kresby a malé české vlajky. Rozhodně se ovšem nesmí posílat alkohol a tabákové výrobky, takový balík by neprošel přes celnici.

Babiš odmítl volání po stažení českých vojáků z Afghánistánu. Teror by se přenesl do Evropy, tvrdí

sinfin.digital