Inspirace pro Trumpa a Kim Čong-una: 8 případů, kdy byl svět na pokraji jaderné zkázy

S velkou mocí přichází i velká zodpovědnost. Jenomže jako by na toto nesmrtelné motto superhrdinů smrtelní politici občas pozapomněli – především v dobách, kdy vyhrocenými kroky vedou svět k úvahám o jaderné katastrofě. V minulosti to tak často museli být obyčejní lidé jako Stanislav Petrov a jejich zdravý selský rozum, kteří odvraceli stisk obávaného „tlačítka pro útok“. Zde je osm příběhů z konfliktů minulosti, kdy nechybělo mnoho k jaderné katastrofě. Donald Trump a Kim Čong-un by si mohli vzít velké ponaučení. 

5. listopad 1956

Ke konci Suezské krize Severoamerické velitelství protivzdušné obrany (NORAD) získalo několik zdánlivě souvisejících zpráv, které naznačovaly velké vojenské přesuny Sovětského svazu, potenciálně přípravy na válku. Neidentifikované objekty kroužily nad Tureckem, sovětská letadla přelétala přes Sýrii, kde byl v témže okamžiku sestřelen britský letoun. Aby toho nebylo málo, sovětská flotila proplouvala skrze Dardanely.

Naštěstí si však Američané zachovali chladnou hlavu a nezačali panikařit. Po chvíli se totiž pro každou z těchto událostí nalezlo logické vysvětlení. Neidentifikované letouny byly migrující labutě, britské letadlo mělo technické problémy a v Dardanelách probíhalo předem plánované cvičení sovětské flotily. Na žádnou vojenskou reakci tak nedošlo.

Exkluzivně: žádosti policie o vydání Babiše a Faltýnka většina poslanců vyhoví

sinfin.digital