Internet není bezpečné místo. Nepostradatelné tipy, jak se nenechat hacknout

Karel Javůrek

Na síti po nás denně zůstává obří digitální stopa a nikdy nevíme, komu se vystavujeme nebo kdo se chce zmocnit našich citlivých údajů. Základem proto je obezřetnost a ochrana vlastního soukromí. Hlavní je používat mozek. A taky několik tipů, jejichž přehled přináší redakce portálu Živě.cz.

Bezpečná hesla jsou základem pro všechny možné služby, které na internetu používáme. Aby to ale mělo smyslu, musíte mít u každé služby jiné heslo, jinak se útočník dokáže dostat i s jediným heslem, které bylo hacknuto třeba z nějakého malého e-shopu, na které jste kdysi dávno nakupovali, k mnohem důležitějším věcem.

Zapamatovat si složitá hesla v tak velkých počtech je pochopitelně nemožné, takže přichází na řadu správce hesel. Sice tím dochází opět k centralizaci, ale nebezpečí není u nějakého malého e-shopu či služby dvou studentů v garáži.

Pro uživatele Macu lze doporučit integrovanou iCloud klíčenku, hesla si můžete ukládat třeba v prohlížeči Chrome a dalších nebo používat univerzální řešení typu 1Password., KeePass nebo LastPass.

Výjimečná i pravidelná změna hesel

Jakmile bylo nějaké vaše zařízení napadeno virem nebo podobným nebezpečným softwarem, určitě je nutné doporučit, abyste po odstranění nákazy (vyčištění, přeinstalace, přeformátování) provedli změnu všech hesel u všech služeb, protože mohlo teoreticky dojít k získání všech vašich hesel.

sinfin.digital