Internet v Česku slaví 25 let. První e-mail by stál tisíc korun

Adam Kotrbatý

Bylo 13. února 1992. Do rozpadu federace zbývalo ještě víc než deset měsíců. Na pražském ČVUT ale vrchol roku přišel už takhle brzy. Právě v ten den se Československo jako 39. země světa připojilo k internetu. Stalo se tak na akci, kterou uspořádal tým odborníků z Fakulty elektrotechnické.

Historie internetu ve světě je v měřítku informačních technologií relativně dlouhá. Její počátky sahají až do 50. let 20. století, kdy ho začala vyvíjet americká agentura ARPA.

Ta vznikla v reakci na sovětský úspěch s vysláním družice Sputnik do vesmíru. Američané si uvědomili náskok rivala a začali vymýšlet strategii. Nechtěli v technologiích zůstávat pozadu. A jedním z úkolů agentury bylo i vzájemné propojování počítačů.

Internet, jak ho chápeme dnes, se však vyvinul až mnohem později. Na přelomu 80. a 90. let vymyslel anglický fyzik Tim Berners-Lee web. Ač se to nyní často plete, není to ta samá věc. Web dal internetu obsah, který mohli využít i běžní uživatelé. Postupem času začaly přibývat webové stránky, které k připojení k internetu přivábily větší množství lidí.

E-mail za tisícovku

Internet byl zkraje 90. let ale pouze akademickou sítí. Veřejnost využívala k propojování počítačů tzv. FidoNET. Jednoduchá, nekomerční a datově nenáročná varianta, skrze kterou bylo možné komunikovat a posílat soubory, vytrvala dodnes. Málokdo o její existenci ale tuší. Internet ji postupem času převálcoval.

Vedle FidoNETU běžela na vysokých školách také síť EARN (European Academic and Research Network). Její československá odnož nesla libozvučný název FERNET, později FESNET a po rozpadu federace CESNET.

sinfin.digital