iPhone X: Revoluce v podání Applu? Spíše jen dohání konkurenci a ukazuje, kam se firma ubírá

Michal Benatzky

Apple s velkou slávou představil v nově otevřeném Steve Jobs Theatre smartphone, který má být pomyslným restartem a poctou právě zakladateli společnosti Stevu Jobsovi. První ikonický iPhone se totiž světu ukázal přesně před desíti lety. Firma, které dnes šéfuje Tim Cook, vzala toto výročí jako příležitost redefinovat zařízení jako takové a ukázat směr, jakým se budou smartphony podle ní ubírat v příští dekádě. iPhone X – jak se novinka příznačně jmenuje – má špičkové parametry, od firmy Apple zákazníci ani nic jiného nečekají. Ovšem na poli pověstných inovací mu dost možná dochází dech.

Pravdou totiž je, že spíše, než aby nastavoval trendy, dohání nový iPhone konkurenci a to zejména tu ze stáje Samsung. To rozhodně není snaha ani důvod novinku nějakým způsobem hanit. Bezesporu se jedná o vynikající smartphone, jehož výkony budou naprosté většině konkurence na hony vzdálené.

Srdcem iPhonu X je totiž zcela nový procesor A11 Bionic, který oproti loňské verzi zaznamenal zlepšení výkonu o 70 procent. Co dělá Apple Applem je ale zejména provázanost operačního systému s hardwarem, který je stvořen jen pro konkrétní model.

Na tento fakt si je nutno vzpomenout při pohledu na operační paměť nejen iPhonu X. Ve srovnání se soupeři tento údaj působí úsměvně. Například nejvážnější protivník – Samsung Galaxy Note 8 – nabízí 6 Gb RAM. Díky systému iOS vyladěnému téměř k dokonalosti však iPhonu i poloviční hodnota bohatě stačí.

Slibné zobrazovací schopnosti zajišťuje displej přístroje, který zabírá maximální možnou plochu přední strany telefonu. V tomto ohledu dohnal iPhone vlajkovou loď Samsungu, který podobné řešení ukázal už dříve tento rok. A paradoxně taky čínského dravce Xiaomi, který býval obviňovaný z bezbřehého kopírování výrobků a přístupu Apple. Číňané bezrámečkový model ukázali světu loni, jejich modla dokázala odpovědět teprve teď. Co Apple po roce s pompou představuje, jiní dávno dělají...

sinfin.digital