iPhony prošly za deset let překotným vývojem. Toto je možná budoucnost

vkr

Telefon iPhone je na trhu právě deset let. Během své dlouhé cesty na mobilový Olymp urazila společnost Apple pořádnou vzdálenost – od modelů iPhone 2G, které do České republiky pronikaly neoficiální cestou, se dostala až k současnému modelu 7 Plus. Veni, vidi, vici, iPhone. Technologický posun mezi jednotlivými modely je obrovský, na podzim by měl přijít iPhone 8 (nebo bude nakonec pojmenován na počest výročí jako iPhone X?), my jsme se však pokusili odhadnout, jak budou telefony iPhone vypadat v delší budoucnosti roku 2020. 

Design

Celé tělo bude nejspíše skleněné. Sklo jako materiál pro tělo iPhonu Apple částečně využil již u modelu 4, v budoucnu se k němu vrátí. Aby zvýšil odolnost přístroje, bude sklo ještě vyztužené uhlíkovými vlákny. Telefon samozřejmě nebude mít fyzické tlačítko Home, a bude spoléhat pouze na jeho virtální náhradu - ta by měla přijít již s nadcházejícím modelem. Obrazovka přístroje pak bude zabírat sto či téměř sto procent celé přední plochy, tak aby na telefonu bylo co nejméně nevyužitého místa. Konec čeká po osmi letech i port lightning, který nahradí dlouho očekávané bezdrátové nabíjení. A ke komunikaci se svým příslušenstvím bude přístroj využívat Smart konektor, který je nyní známý například z iPadu Pro.

Chipset a systém

Vzhledem k předpokládanému zmenšení budoucích technologií bude mít iPhone více místa. To je skvělá zpráva, protože tak bude moci zapracovat na svých slabinách. Po odstranění lightning konektoru zbude více místa na větší a kvalitnější reproduktory, menší základní deska zase přinese více prostoru větší baterii. Očekává se, že v roce 2020 by baterie iPhonu mohla mít kapacitu 2260 mAh (3000 mAh u prémiového modelu), což jsou v porovnání se Samsungem sice malá čísla, nicméně operační systém Applu není tak energeticky náročný jako konkurenční Android.

3204661:article:true:true:true

Fotoaparát

Čip je sice mozek telefonu, ale kamera jsou jeho oči. A jejich význam se bude s přibývajícími funkcemi zařízení jenom zvyšovat. Duální systém čoček fotoaparátu s nejvyšší pravděpodobností zůstane zachován, ale rozšíří se i na „neprémiové“ modely - tedy ty bez označení Plus. „Vynikající fotografie je jedním z hlavních důvodů, proč jsem již dlouholetý fanoušek značky,“ říká jeden z uživatelů telefonu. Rozlišení kamer bude na konci dekády nejspíše 16 megapixelů, společnost by asi mohla dosáhnout i na 20 Mpx, nicméně Apple bude v tomto ohledu spíše konzervativní. Fanoušky však nejspíše nepotěší fakt, že vyboulení sklíčka chránícího čočku fotoaparátu asi zůstane zachováno.

sinfin.digital