Islámští fanatici ji chtěli upálit zaživa. Teď muslimy provokuje ve filmu o arabských ženách

Info.cz

ekb

Alžírská umělkyně Rahjana se před sedmi lety stala terčem útoku dvou mužů, kteří se ji v Paříži snažili upálit zaživa. „Mívala jsem vlasy až sem,“ ukazuje k pasu dnes krátkovlasá Rahjana. Nechtěný sestřih se stal důkazem napadení, při kterém málem přišla o život. Důvodem útoku dvou islamistických fundamentalistů bylo kontroverzní divadelní představení o potlačování práv žen v Alžírsku, které po odchodu z rodné vlasti napsala. Divadelní hra se dostala i na plátna francouzských kin asbírá jedno ocenění za druhým.

V roce 2010 ji dva muži postříkali benzinem a hodili ji do obličeje zapálenou cigaretu. Incident se stal po uvedení hry „Ve svém věku se stále schovávám s cigaretou“, která vzbudila rozruch. Zatímco diváci tleskali, islámští fundamentalisté jí přáli to nejhorší. Představení, ve kterém si Rahjana zahrála jednu z předních rolí, si totiž utahuje z muslimských mužů, kteří se kvůli otěhotnění Alžířanky chovají jako banda hysterických žen.

Hra si získala divadelní publikum a všiml si jí i francouzský producent Michele Ray-Gavras, který navrhl představení přetvořit do celovečerního filmu. Ke spolupráci přizval i Rahjanu, která ale tentokrát zůstala za kamerou a film zrežírovala. Ve filmu si zahrála palestinská filmová hvězda Hiam Abbass, kterou doprovodily další herečky z Alžírska. „Mnoho alžírských hereček mělo z účasti strach,“ říká Rahjana, která film natočila v Řecku a od jeho uvedení na filmovém festivalu v Soluni získala řadu ocenění.

Přijdou pogromy na muslimy. Migraci nelze zastavit bezbolestně, říká český muslim a arabista Petr Pelikán

sinfin.digital